HTML

choicemovie

írások megtekintett filmekről, érdekes fotós és videós témák, időnként zene és irodalom

Tartalomjegyzék

Archívum

American Gangster (2007)

sergioleone 2009.06.13. 09:14

A rendező, Ridley Scott életműve igen sokoldalú. Némi tv-s múlt után elkészítette első moziját The Duellist (1977) címmel, ami mai napig a komoly gyűjtők egyik kedvence. Aztán két évre rá jött egy forradalmian újat hozó sci-fi, az Alien, amit sokan és hibásan horrorfilmnek hisznek, és ezzel Mr. Scott ott találta magát az abszolut élvonalban.  Három éve múlva szintén egy alapfilmet tett le az asztalra, ismét a sci-fi műfajában,  ez volt a Blade Runner (1982), aminek óriási sikere a mai napig tart, tegyük hozzá, megérdemelten. Egy jó ideig ki is használta sikereit, és olyan filmeket szállított sorban, amik a mai napig emlékezetesek. Úgy mint: Legend (1985), Black Rain (1989), Thelma & Luise (1991), 1492 (1992), Gladiator (2000), Black Hawk Down (2001). Ezek közé azért be-becsúsztak kevésbé jó filmek is, de összességében az ezredfordulóig Mr. Scott megbízhatóan szállította nekünk a jó hollywood-i stúdiófilmeket.

Aztán ez már nem így van. Az utóbbi években készült öt filmje közül csak ez, az Amerikai Gengszter emelkedik ki az átlagból, de ez sem döntöget új csúcsokat, sajnos. Ezzel nem azt mondom, hogy ez nem jó film. Ellenkezőleg. Nagyon jó film. De az az icike-picike kis plussz .... izé ....... az a hogyishívják ..... na ..... az hiányzik belőle ahhoz, hogy klasszikussá váljon.

 

A szereplőgárda parádés, élükön a megbízható Denzel Washington, aki most sem okoz csalódást. Azt hiszem, Mr. Washington szereplésével még nem láttam élvezhetetlen filmet. A fontos mellékszerepekben pedig olyan arcok erősítik őt, mint Josh Brolin, Ted Levine, Chiwetel Ejiofor, és Cuba Gooding Jr. is meglepően jó, aztán a hab a tortán John Ortiz alakítása, aki ugyan csak a film első harmadában szerepel, de ott szó szerint lemossa a vászonról a partnerét alakító, az amúgy főszereplő (ja, nem mondtam még a főszereplőt?) Russell Crowe-t. Mert itt van a bibi. Mr. Crowe magasan ívelő pályafutása számomra rejtély, méghozzá nem is kicsi. Valamit biztos tud, hogy fontos körökben jól pozícionálja magát. De ez nem az "acting". Jelen filmben egyszerűen nincs egy súlycsoportban a két főszereplő, Denzel Washington mellé kellett volna valaki, aki ellensúlyozza a "súlyos" személyiségét, erre Mr. Crowe már nem elég.

Ráadásul Ridley Scott valamiért állandóan szerepelteti a filmjeiben. Kérem szépen, Mr. Scott, találjon egy új kedvencet magának, éppen itt az ideje. (Időközben megnéztük a rendező új filmjét, Body of Lies (2008), szintén Mr. Crowe főszereplésével. Nem is írok róla, gondolom egyértelmű, hogy miért nem.)

 

A DVD kiadvány elfogadható, kép és hang elmegy, bár egy új film esetében azért többet vártam volna, főleg a képminőség terén.

Értékelés:

Ajánlás: AJÁNLOTT

Film:  8/10

Kép:  3.5/5 - 16:9/1.85

Hang:  4/5 - angol DD 5.1

Felirat:  3/5

21:9:  -

Kiadvány:  3/5 

Címkék: film denzel washington dráma ridley scott josh brolin chiwetel ejiofor ted levin

komment

süti beállítások módosítása