HTML

choicemovie

írások megtekintett filmekről, érdekes fotós és videós témák, időnként zene és irodalom

Tartalomjegyzék

Archívum

Clint Eastwood retrospektív - 1. rész

sergioleone 2009.05.26. 16:18

Clint Eastwood 79 éves!

Bubyoz és én elhatároztuk, hogy megemlékezünk Clint Eastwood eddigi rendezői pályafutásáról. Az apropóját az adta eme szent célnak, hogy nagyon várjuk Mr. Eastwood két új filmjét, a nemsokára BD lemezen is megjelenő Changeling-et, illetve a még inkább várt, állítólag a színészi pályafutásának utolsó filmjét, amit szintén ő rendezett, a Gran Torino-t.

Mr. Eastwood 66 filmben játszott, 33 filmet rendezett (sokban saját magát  is), 30-nak volt a producere, 5 filmnek szerezte a teljes zenéjét, és mintegy 21 filmhez írt dalokat, vagy volt zenei előadó. Fantasztikus pályafutás. Bár most töltötte be a 79. életévét, aktivitása változatlan, és majd minden évben meglep minket egy újabb ragyogó filmmel.

 

Innen kívánunk neki nagyon hosszú életet, jó egészséget! Még sok jó filmet kérünk! 

Hogy lerójuk minden tiszteletünket a szerintünk vita nélkül az egyik legnagyobb ma élő hollywoodi rendező előtt, ennek a legjobb módja, hogy áttekintjük eddigi rendezéseit, és ami megvan vagy elérhető, azt meg is nézzük. Persze nem mindet, mert valljuk be, CE nem minden filmje lett jó.

Én három alkotói korszakát különböztetem meg. Az 1. "csak" mint színész, a 2. már a rendezői pályafutása 1990-ig, majd a 3. az 1992-ben készült Unforgiven-től indul, és napjainban is tart. A 2. korszakát tekintsük útkeresésnek, mert abból a 15 filmből, ami ezen idő alatt készült, csak néhány fogja túlélni alkotóját.


             PLAY MISTY FOR ME  (1971)

Első mozirendezése egy krimi, ami végül is nem lett rossz, és mindenképp jobb folytatást ígért, mint amit a következő filmjeiben kaptunk.

Egyszer nézhető, jó iparosmunka.

Film: 5/10

 

 

 

 

 

 

 

 

 


              HIGH PLAINS DRIFTER  (1973)

Eastwood második rendezése egyben az első western filmje is. Ha valaki szereti A Jó, a Rossz és a Csúf vonalat, akkor tetszeni fog. Alapvetően azt csinálta, amit a régi spagetti westernekből megtanult. Hasonló figura és cselekmény.

Nem rossz, egyszer nézhető.

Film: 5/10

 

 

 

 

 

 


 

                               BREEZY  (1973)

Történet egy fiatal lány és egy az öregedés határán álló középkorú férfi szerelméről.

Egyszer lehet.

Film: 5/10



 

 

 

 

 

 

 

 


              THE EIGER SANCTION  (1975)

Valamiféle hegymászós akciófilm és thiller keverék, de egyértelműen CE egyik legrosszabb filmje, ha nem a legrosszabb. Nagy csalódás. De a plakát az nagyon ott van.

Nem ajánlott.

Film: 3/10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 


          THE OUTLOW JOSEY WALES  (1976)

CE 31. filmje, mint színész, és a második western rendezése. Jobb, mint a High Plains Drifter, de az Unforgiven még nagyon messze van.

Egyszer mindenképp ajánlott.

5.5/10

 

 

 

 

 

 

  

 

 

                          THE GAUNLET  (1977)

Felesleges hülyeség, ahol egy "páncélozott" busz végighajt a rendőrök sorfala között. Szintén mélypont.

Nem ajánlott.

3/10

 

  

 


                        BRONCO BILLY  (1980)

Nagyon régen láttam, de mivel nem hagyott igazán mély emlékeket bennem, feltételezem, hogy ezt a filmet sem lehet a jobbak közé sorolni. Kicsit káoszos dráma-western-cirkusz keverék.

Csak ha CE rajongó vagy.

4/10

 

 

 

 

 

  

 

 

                            FIREFOX  (1982)

Hehe. Ez olyasmi stílus, amiket videóról néztünk hangalámondással a 80-as években. Mai szemmel nézve kimondottan röhejes.

Nagyon rossz, ne nézd meg.

3/10

 

 

 

 

 

 

 

 

folyt.köv.

Címkék: clint eastwood

komment

süti beállítások módosítása