HTML

choicemovie

írások megtekintett filmekről, érdekes fotós és videós témák, időnként zene és irodalom

Tartalomjegyzék

Archívum

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

sergioleone 2009.05.31. 07:41

Bubyoz a Toobyval együtt piszkál már egy pár hónapja, hogy ideje lenne újranézni az Egy makulátlan elme örök ragyogása - kivételes jó magyar című - filmet. Ok, mondom, jó ötlet. Nézzük. Nézzük, nézzük a polcokon, nem találjuk sehol. Pedig biztosan megvolt, emlékszem úgy négy éve láttuk. Háromszor végignéztük az összes polcot, nem találjuk. Aztán jól rákentem a Bubyozra, biztosan ő nyúlta le, mert akkoriban nagyon bejött neki a film.

Tegnap kerestem valamit, és egyszercsak kihúzom ezt. Csak úgy ráakadtam. Nem volt semmi különös helyen, csak a többi lemez között. No, akkor megnézzük.

Michel Gondry francia rendező egy igen különleges álomvilágban élhet, ezt a többi filmje is bizonyítja (The Science of Sleep, Be Kind Rewind). Teljesen egyedi látásmódja  emeli ki  a alkotásait az átlagból, de nyilvánvalóan a színészvezetése is különleges. Hogy ez a film sci-fi, vagy "csak" egy párkapcsolat nehézségeit boncolgató romantikus dráma, azt döntse el a megtekintése után mindeki maga.

 

Jim Carrey neve hallatán először a híres-hírhedt marhaságai jutnak az ember eszébe. A kilencvenes években sorban szállította a rosszabbnál rosszabb fingós "humorú" filmeket, amit a moziba járó tömegek (és gyerekek) biztosan díjaztak, de valljuk be, összességében borzalmasak. Hogy kiszakadjon az általa oly sokáig épített imázsából, Mr. Carrey időnként megpróbálkozik egyéb műfajokkal is, hátha. De csak ritkán. A Truman Show nem rossz, a Man on the Moon-ban igen jól alakít, a The Number 23 című thiller az pocsék. Itt viszont megvillantja tehetségét az amúgy nagyon szimpatikus színész, és egészen jól alkalmaszkodik a rendező világához, aminek eredménye egy egészen különleges, kíváló film, amit semmi esetre sem szabad kihagyni.

Kate Winslet elragadó, és a többiek - Mark Ruffalo, Elijah Wood, Tom Wilkinson, Kirsten Dunst - is jól alakítanak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az SPI DVD kiadvány olyan amilyen, jellemzően magyar borzalmas és igénytelen borító, olcsó tok, de a kép és hang rendben van. Már jó ideje nem lehet kapni, de ha kitúrod valahol, akkor ne hagyd ott.

Értékelés:

Ajánlás: NAGYON AJÁNLOTT

Film: 8/10

Kép: 4/5 - 16:9/1.85

Hang: 3/5 - angol DD 5.1

Felirat: 3/5

21:9: -

Kiadvány: 2/5 

Címkék: film dráma sci fi jim carrey kate winslet mark ruffalo

komment

süti beállítások módosítása